luni, octombrie 01, 2012

Transalpina la sfârşit de septembrie

Pentru că tata era disperat că se închide Transalpina şi n-am apucat încă să o facem anul ăsta, îndată ce s-a confirmat prognoza meteo cu temperaturi ridicate, ne-am pornit la drum. Sâmbătă am înnoptat la Sibiu (v-am zis că suntem amurezaţi de oraşul ăsta) şi duminică dimineaţa am început marea traversare dinspre Sebeş (mai târziu am descoperit că era mai bine prin Sălişte) spre Novaci.
Concluzii telegrafice la cald:
-  n-aş zice că e mai spectaculos decât Transfăgărăşanul dar cu siguranţă e spectaculos.
- partea care îţi taie răsuflarea este a doua jumătate (din sensul în care am venit noi) cea dintre Obârşia Lotrului şi Rânca, practic bucata pe care mergi pe platoul alpin.
- eu am perceput drumul ca fiind din două bucăţi: prima de la Sebeş la Obârşia Lotrului, între munţii Şureanu şi Cindrel, a doua de la Obârşia Lotrului până la Rânca, între Parâng şi Căpăţânii (sper să nu zic prostii). Prima jumătate e frumoasă dar nu spectaculoasă (păduri de foioase în culori de început de toamnă, apoi păduri de conifere, baraje, râu). A doua e practic 80% platou alpin, eşti pe vârful munţilor şi mergi pe serpentine cu hău într-o parte. 
Drumul e bun cu bucăţele stricate în prima jumătate şi foarte bun şi nou în a doua jumătate. Dar această a doua jumătate tot nu are parapeţi...
La Obârşia Lotrului şoseaua asta se intersectează cu cea care vine de la Brezoi-Voineasa (n-am fost pe ea) şi continuă apoi spre Petroşani.
Piticu cel mai mult cred că a apreciat momentul cu aruncatul pietrelor în apă. :)
Temperatura cea mai scăzută a fost sus pe platou, 19C dar era soare aşa că senzaţia era de mai mult de 19C.
E mai puţin dezvoltat turistic decât Transfăgărăşanul, dar probabil că în curând îl va ajunge. Pe bucata de mijloc nu prea ai unde să te opreşti să mănânci, cea mai apropiata staţiune e Rânca unde se construieşte în draci din câte am putut să ne dăm seama. Şi cam haotic, ca peste tot.
Tot în comparaţie cu Transfăgărăşanul, mi s-a părut mai puţin aglomerat dar e drept că acolo am fost acum doi ani şi în august.
Traseul Valea Oltului-Sibiu-Sebeş-Transalpina şi retur la Bucureşti e cam obositor pentru doar două zile. Cred că o ideea e dormitul la Rânca şi făcut a doua zi doar jumătatea mai spectaculoasă şi retur tot pe-acolo.
Mai jos, poze (multe).
  
 
 
 

 
 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

11 comentarii:

  1. Frumoase imagini! Cu mult soare si liniste, cred ca ati avut un week-end tare placut.
    Ne batea si pe noi un gand de Translpina la un moment dat, dar am amanat ideea cel putin cu un an. Costin nu prea rezista la drumuri cu masina, se plictiseste foarte repede si devine marait si stresant pentru toti drumul, indiferent cate opriri am face si cate activitati am gandi pentru distractia lui pe drum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cit are voie Costin sa se uite la desene animate, parca spre deloc din cite imi amintesc ca am citit la tine... dar daca are voie, recomand o tableta pe care sa puteti sa ii puneti desene ca e f buna la drumuri lungi :))
      Noi o avem pe asta: http://www.imaginarium.ro/52022/ecommerce_12/52022/

      Ștergere
    2. Da, in principiu el nu are voie deloc desene la TV si filmulete- desene pe calculator maximum 30 minute pe zi dupa o parere, deloc dupa alta parere. Acasa nu-i dau voie deloc, la bunici mai scapa la desene.:) La anu' poate vorbeste si o sa se mai schimbe lucrurile si cu desenele, asa ca retinem sugestia. Multumim!

      Ștergere
  2. Superbe şi aceste fotografii! Mai ales cele cu avionul şi cu pietrele! O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoase fotografiile. Multumesc ca imparti cu noi momentele voastre de relaxare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihnea foarte multumit, si asta minunat! Noi nu am ajuns pe Transalpina, e pe linsa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, nu e usor sa il multumim.
      Pai si la noi a fost prima data cind am facut Transalpina.

      Ștergere
  5. frumos. :) Tare frumos. Va invidiez pentru multele escapade pe care le faceti in w/e-uri... abia astept sa mai creasca putin si ai mei.

    RăspundețiȘtergere